zemiak
Zemiak pečený v šupke/ tasr

Zemiaky sú zdravé a bývajú aj veľkou pochúťkou

V zemiakoch nájdete množstvo antioxidantov i vitamínu C. Toho majú až prekvapivo veľa – jeden zemiak obsahuje až 45 percent odporúčanej dennej dávky, aj keď časť z toho tepelnou úpravou ubudne. Radšej ich preto varte v šupke. Ak vám tento vitamín chýba, hľadajte ho predovšetkým v nových zemiakoch.

Okrem množstva iných obsahujú aj značné množstvo mangánu, dôležitého pre zdravé kosti, či vitamíny skupiny B. Je v nich napríklad dostatok vitamínu B6, nevyhnutného pre tvorbu červených krviniek, pričom jeden pečený zemiak v sebe má okolo 47 percent dennej odporúčanej dávky B6-ky.

V jednom zemiaku nájdete okolo 620 miligramov draslíka, teda okolo 15 percent odporúčanej dennej dávky tejto látky. Čo sa týka bežne konzumovanej zeleniny a ovocia, žiadna z nich vám ho neposkytne viac. A prečo potrebujete draslík? Je nevyhnutný pre udržiavanie normálneho krvného tlaku a zrejme tiež pomáha znížiť cholesterol a riziko vzniku rakoviny.

Väčšina spomínaných látok spoločne s fosforom a zinkom, ktoré v zemiakoch tiež nechýbajú, zabezpečia krásnu žiarivú pokožku a v kombinácii s aminokyselinami a omega-3 mastnými kyselinami i správne fungovanie mozgu. Céčko, béčko a draslík zas pôsobia proti zápalom vonku i vnútri vášho tela.

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ

65. ročný Skaličan

Igor Hraško

Za jazdu v čase zákazu hrozí Bánovčanke dvojročné väzenie

TASR

Na obchvate Bardejova prišiel po zrážke s autom zomrel 16-ročný chodec

TASR

Pridaj komentár