Zázrak menom jablko. viete o ňom všetko?

Jablká na jabloni/Igor Hraško

Pôvod jabloní je predpokladaný do Strednej Ázie, odkiaľ sa v staroveku Hodvábnou cestou postupne rozšírili do Európy a postupne do celého sveta. Dnes vo svete existuje viac ako 20 000 rôznych odrôd jabĺk.

Zdroj: ruvzba.sk

Jablká obsahujú veľa vitamínov. Vitamín C, ktorý je silný antioxidant a podporuje imunitný systém človeka. Hoci v menšom množstve, jablká obsahujú i vitamíny B komplexu (hlavne B1, B2 a B6), ktoré sú dôležité pre podporu nervového systému a červených krviniek. Taktiež sa v jablkách nachádzajú minerálne látky ako horčík, vápnik a draslík. Jablká sú ovocie veľmi bohaté na vlákninu – pektín, ktorý má funkciu prebiotika, keďže je v hrubom čreve je konzumovaný dobrými črevnými baktériami. Taktiež spomaľuje trávenie, čo podporuje rýchli pocit sýtosti a tým, že do seba absorbuje vodu, normalizuje stolicu a pomáha pri hnačkách i zápche. Pektín taktiež absorbuje žlčové soli v črevách, ktoré tvoria jednu zo základných zložiek, z ktorých sa v tele tvorí cholesterol, čím znižujú hladiny cholesterolu v tele.

Jablká obsahujú i flavonoidy, ktoré sú silné antioxidanty, môžu znižovať krvný tlak a tým pomáhať predchádzať srdcovým chorobám, pomáhajú ochraňovať stenu ciev a znižovať LDL (zlý) cholesterol. Jablká sú síce bohaté na cukry ako glukóza a sacharóza, ale najmä na fruktózu, ktorá sa vstrebáva pomalšie, čím pomáha udržať stálu hladinu cukru v krvi, a preto sú jablká vhodné na konzumáciu pre diabetikov. Jablká sú naopak chudobné na tuk, bielkoviny a sodík.

Viac ako polovica vlákniny a flavonoidov sa nachádza v šupke a tesne pod šupkou jabĺk, preto je dobré jablká jesť neošúpané.

Jablká by sme mali skladovať na chladnom mieste, nie na priamom slnku, keďže v izbovej teplote dozrievajú až 8-krát rýchlejšie. Je najlepšie ich skladovať oddelene od ostatných druhov ovocia a zeleniny, pretože vylučujú etylén, ktorý by spôsobil, že iné druhy ovocia a zeleniny by zreli rýchlejšie. Najlepšie je kupovať jablká , ktoré sú pevné na dotyk, nepoobíjané. Najlepšiu chuť, vôňu aj štruktúru majú naše jablká na jeseň – kedy prirodzene dozrievajú. Kupované jablká bývajú chemicky ošetrené, a preto je odporúčané pred konzumáciou ich dôkladne umyť.

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ

SPF posiela farmárom dodatky o zvyšovaní nájomného za poľnohospodársku pôdu, tvrdí Takáč

Igor Hraško / SITA

Emisné povolenky sú stále drahšie. Dosiahli 14-ročné maximá

Igor Hraško / SITA

Modranie prstov môže značiť aj autoimunitné ochorenie – sklerodermiu

Igor Hraško/TASR

Pridaj komentár