Kapustnica/Igor Hraško

Vianočná kapustnica

Prichádzajú najkrajšie sviatky v roku a s nimi spojené aj chutné a tradičné jedlá. K nim nesporne patrí na väčšine územia Slovenska aj vianočná kapustnica. Každá rodina má práve ten „svoj“ recept, ale vo všeobecnosti platí, že základ tvorí dobrá kvasená, alebo nakladaná kapusta. V jednom z našich článkov sme si písali aj o nej TU.

Čo všetko sa do dobrej kapustnice môže dať? Niektorí si ju nevedia predstaviť bez vianočnej klobásy. Klobása dodá kapustnici „šťavu“, pokiaľ sa po uvarení rozkrája. Niektorí ju nakrájajú priamo do celého hrnca, iní zase až na tanieri. Súčasťou mnohých kapustníc sú huby. Najlepšie dubáky, kozáky, či kremenáče. Pokiaľ ste nestihli nazbierať, alternatívou môžu byť aj žampióny. V mnohých regiónoch sa do kapustnice pridávajú sušené slivky. V spojení zo slanosťou ostatných chuťoviek je to priam nebeská kombinácia. Niektorí si vianočnú kapustnicu nevedia predstaviť bez kúska bravčovinky a niektorí do nej pridávajú aj kus údeného.

Ako vidno, receptov je naozaj veľmi veľa. Každý má obľúbenú práve tú svoju. A niektorí naopak radi vyskúšajú aj niečo iné. Lebo, čo keď nám bude chutiť viac. Kapustnica je polievka, ktorá sa jednoducho nedá pokaziť, preto veríme, že aj tento rok si na nej všetci pri nádhernej vianočnej atmosfére krásne pochutnáte.

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ

Čaputová s Bidenom prvýkrát osobne: Za toto americký prezident chváli Slovákov!

Ivan Mihale

Dôchodcovia pevnú sumu od januára už nedostanú. Mení sa systém valorizácie

Ivan Mihale

Medveď pravdepodobne prvýkrát na Slovensku zabil človeka

Ivan Mihale