Sliepky/Igor Hraško

Reštaurácie dali stopku vajciam z klietkového chovu, záväzok prijali prvé podniky

Prvé slovenské reštaurácie prijali záväzok ukončiť používanie klietkových vajec. Doteraz pritom túto snahu prezentovali len potravinárske reťazce a hotely. Píše portál webnoviny.sk

Priekopníci bezklietkových štandardov

Aktuálne sa však pre tzv. bezklietkovú politiku rozhodli bratislavské podniky 1. Slovak pub, Kláštorný pivovar, Bratislavská reštaurácia Flagship a Kaviareň F. X. Messerschmidta, ako aj stupavská reštaurácia spojená s farmou – Biofarma Príroda.

Ako ďalej informuje združenie Humánny pokrok, klietkové vajcia úplne prestanú používať od augusta tohto roka.

„Stanú sa tak priekopníkmi bezklietkových štandardov v slovenskom reštauračnom sektore a prispejú k ukončeniu klietkového chovu, v ktorom žijú na Slovensku stále takmer tri milióny sliepok,“ dodáva združenie.

Dopad na životy sliepok

Podľa jeho predsedu Martina Smreka si ľudia čoraz väčšmi uvedomujú, aký dopad majú ich voľby na životy sliepok, a zodpovednosť v tomto smere chcú vidieť aj u firiem.

„Sme preto veľmi radi, že prvé záväzky chrániť sliepky prichádzajú už aj od popredných reštaurácií. Ich rozhodnutie prijať bezklietkový záväzok je výborným krokom a nastavuje nové štandardy gastro služieb na Slovensku, ktoré budú čoskoro nasledovať aj ďalšie reštaurácie,” uviedol.

Kým medzi slovenskými reštauráciami sú bezklietkové záväzky novinkou, pri potravinárskych reťazcoch ide už o bežnú súčasť politiky spoločenskej zodpovednosti. Záväzok nepoužívať klietkové vajcia najneskôr od roku 2025 majú takmer všetky veľké reťazce.

 

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ

Matovičov ranný zážitok zo sprchy: Koho už toto zaujíma?!

Ivan Mihale

Ďalšia Matovičova trápna hra. Do Fondu vzájomnej pomoci neposiela nikto nič

Ivan Mihale

Poslanci zarábajú v roku 2021 mesačne vyše 5000 eur, platy sa líšia

Ivan Mihale