Huspenina/Igor Hraško

Prichádza jej čas…

Áno, už sa vonku ochladilo a aj ona bude chladnúť lepšie. Reč je o huspenine. V rôznych regiónoch Slovenska má táto pochutina rôzne názvy – kočonina, kočoňa, stuneno, studenô, rôsol, sulc, želatina. Pripravuje sa z bravčového mäsa a na rozdiel od iných bravčových receptov môžeme povedať, že toto je priam zdravá poživatina. Najdôležitejšie látky z huspeniny sú kolagén a elastín. Obsahujú ju najviac koža, chrupavky, šľachy a kĺby.

Ak ste práve na ňu dostali chuť, receptov je naozaj veľa a každá je „tá najlepšia“. Samozrejme, každý má z minulosti zafixovanú tú, ktorá sa v ich rodine robila. Niektorí robili čistú bez zeleniny, niektorí si ju bez nej nevedia predstaviť. Niektorí dávajú viac chudého mäsa, lebo bez mäsa to nie je ono. Ale základ je vždy rovnaký: kolienko, paprčka a koža, ku tomu čierne korenie, nové korenie, bobkový list, cesnak a soľ. Ku tomu si môžete pridať to, čo tú „vašu“ huspeninu urobí tou najlepšou.

Na čo však treba dbať je pomalé varenie na miernom ohni, aby bola pekná číra a čím dlhšie sa bude variť, tým lepšie „sadne“. Keď ju budete dávať do nádob, je dobré ich mať široké a nízke. Ale môžete ich dať aj do pohárov a zasterilizovať, pre dlhšie uchovanie. V každom prípade musí chladnúť pri teplote nižšej ako 15°C a keď vychladne, treba ju uložiť do chladničky. Nikdy však nie do mrazničky. A už sa len pustiť do varenia a dobrú chuť.

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ

Na Trenčianskom hrade budú predávať bankovku s motívom Matúša Čáka

Ivan Mihale

Ľubovnianske múzeum opäť otvorilo hrad aj skanzen pre návštevníkov

Ivan Mihale

Kde boli rodičia?! Dvojročného chlapca unášal prúd rieky v Jarovniciach asi 400 metrov

Ivan Mihale