Zemolez Kamčatský/Igor Hraško

Poznáte zemolez kamčatský?

Hoci zemolez kamčatský u nás príliš rozšírený zatiaľ nie je, medzi záhradkármi si získava čoraz väčšiu popularitu. Vďačí za to výnimočným vlastnostiam a predovšetkým svojim plodom, ktoré nápadne pripomínajú práve čučoriedky. Majú charakteristický voskový povlak, modrofialové sfarbenie a príjemne sladkú chuť. Na rozdiel od spomínaných čučoriedok sú však plody zemolezu pretiahnuté do valcovitého tvaru, pričom na ne netreba čakať až do augusta. Vysoko rodivé odrody sa totiž postarajú o to, že zemolez bude vôbec prvým ovocím, na ktorom si v kalendárnom roku pochutnáte – bobule dozrievajú už v máji.

Zdroj: zelenyjezko.sk

Zemolez kamčatský je jednou z najmrazuvzdornejších rastlín tak v dreve (-40°C) ako i počas kvitnutia (kvety znášajú až -7°C). Pre jeho nenáročnosť a včasnosť dozrievania ho možno pestovať vo všetkých oblastiach Slovenska. Najlepšie sa mu darí v stredných až vyšších horských oblastiach s dostatkom vlahy, dokonca aj vo vysokých horských polohách (do 1300 m.n.m.)

Zemolez obsahuje nasledovné vitamíny a minerály
Bobule zemolezu majú podlhovastý, cylindrický tvar, po dozretí sú modrofialové, podobne ako plody čučoriedky. Z nutričného hľadiska sú plody významným zdrojom vitamínu C a vitamínov skupiny B, pektínov, polyfenolov a farbív-antokyánov. Z minerálnych látok je v plodoch významnejšie zastúpené železo, jód a meď. Konzumácia plodov sa odporúča ľuďom pre celkové posilnenie organizmu. Plody majú významné antiseptické a antisklerotické účinky (spevnenie a elasticita cievneho systému), pomáhajú pri poruchách trávenia a zažívacieho traktu. Liečivé účinky majú aj kvety, z ktorých sa robí zápar vhodný na použitie pri zápaloch hrdla a chrípke.
Zvýšenú pozornosť si zaslúžia práve antioxidanty, ktoré chránia organizmus pred voľnými radikálmi a vznikom zákernej rakoviny. Tých zemolez obsahuje až dvakrát viac než čučoriedky. Dalo by sa dokonca povedať, že zemolez v množstve antioxidantov medzi ovocím nemá konkurenciu – obsahuje ich najviac spomedzi všetkých druhov.

Zemolez Kamčatský plody/ fotobanka

Využitie plodov zemolezu
Plody sú rôznych tvarov a sú vzhľadovo veľmi zaujímavé. Vhodné sú na priamy konzum, pričom chuťové vlastnosti, najmä pomer kyslej a sladkej zložky záležia hlavne od pestovanej odrody. Z plodov môžeme pripravovať kompóty, džemy, šťavy a drene. Plody sa dajú uchovávať zamrazené, výborné sú sušené. Sú vhodnou ozdobou pre sladké dezerty, zmrzlinové a ovocné poháre, do ovocných koláčov. Zo šťavy zemolezu môžeme vyrábať ovocné víno alebo ich konzumovať čerstvé.

Zemolez či kamčatská čučoriedka?
V skutočnosti nemá zemolez s čučoriedkou nič spoločné. Patrí do celkom iného rodu ako čučoriedka a na rozdiel od nej väčšina druhov zemolezu (Lonicera L.) sa využíva ako okrasná rastlina, nie na dopestovanie ovocia. Najznámejšie sú Lonicera tatarica, Lonicera caprifolium a Lonicera japonica, ktoré celkom bežne nájdeme v okrasnej časti záhrady. Niektoré druhy však majú aj jedlé plody. Tie vzdialene pripomínajú plody čučoriedky a majú ich najmä druhy, ako napríklad Lonicera turczaninowii, Lonicera kamtschatica a Lonicera edulis. Zemolez nemá ani také špecifické nároky na kyslosť pôdy ako čučoriedka.

Charakteristika zemolezu
Je to kompaktný, husto rozkonárený ker. Každoročné vyrastanie letorastov má za následok jeho zahusťovanie, čo spôsobuje postupné znižovanie úrody, pretože plody sa potom tvoria len na obvode kra a sú čoraz menšie. Pri bujne rastúcich a bohato rodiacich odrodách môže v dôsledku silného zahustenia dochádzať až k zasychaniu a odumieraniu vrchných častí konárikov. Kvety a plody sa tvoria pri báze letorastov v pazuchách listov. Vo vrcholovej časti letorastu sa v priebehu leta zakladajú kvetné puky na budúcoročnú úrodu plodov.

Zemolez vyžaduje slnečné umiestnenie
Zemolezu sa najlepšie darí vo výživnej piesočnato-hlinitej alebo hlinito-piesočnatej pôde so slabo kyslou pôdnou reakciou. Vyžaduje si slnečné umiestnenie. Pôdu možno obohatiť organickým materiálom použitím rozloženého hnoja alebo kompostu k rastlinám – pri trojročných v dávke asi 10 až 15 kilogramov na ker. Dopĺňanie je vhodné opakovať každé dva až tri roky. Rastliny z kontajnerov minimálne jednoročné možno vysádzať kedykoľvek počas obdobia vegetácie. Veľkou výhodou zemolezu je, že netrpí skoro žiadnymi chorobami a neohrozujú ho ani škodcovia.

 

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ

Veronika lekárska

Dušan Kasenčák

Podbeľ liečivý

Dušan Kasenčák

Vachta trojlistá

Dušan Kasenčák