Bunch of fresh washed carrot on the old wooden background

Mrkva a jej účinky

Mrkva

Účinky : Znižuje cholesterol, predchádza zápche, pomáha pri kožných chorobách, nedokrvení a oslabení organizmu. Chráni zrak. Znižuje riziko rakoviny pľúc. Jednoduchý spôsob ako znížiť hladinu cholesterolu v krvi. Je vynikajúcou regeneračnou potravinou, ak sa človek cíti vyčerpaný alebo sa zotavuje. Mrkva je bohatá na vitamíny A, B a C, betakarotén, železo, vápnik, draslík a sodík. Mrkva je ideálna pre dojčiace matky, pretože okrem dodávania cenných minerálnych látok podporuje aj tvorbu mlieka.

Množstvo : Každý deň jedzte 2 mrkvy alebo vypite pohár čerstvej šťavy. Pôst s mrkvovou šťavou v priebehu 1 alebo 2 dni je veľkou detoxikačnou terapiou pečene. Viac vitamínu A – karoténu sa uvoľňuje pri spracovaní mrkvy než pri hryzení v surovom stave. Pri strúhaní to je 36%, pri tepelnej úprave až 60%, kým pri jedení celej surovej mrkvy len 5%. Ak si dávate čerstvú mrkvovú šťavu, vmiešajte do nej aj lyžičku panenského oleja, vďaka ktorému sa karotén v tele lepšie využije.

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ

Chorváti potrebujú slovenské rysy. Chorvátske majú totiž veľký problém

Ivan Mihale

Ornitológovia zaznamenali nový druh vtáka, kolibiarika iberijského

Ivan Mihale

Zuzana to vie aj s motykou! Obliekla montérky a šup ho! sadiť stromky

Gabriel Matta