Ilustračné foto/ Zdroj: egoodwill.sk

Mäso bude opäť DRAHŠIE! Maštaľ a chliev na dedinu patrí, radšej si dochovať ako draho kupovať!

Ceny mäsa a mäsových výrobkov na Slovensku budú rásť. Zvyšovanie cien bravčového mäsa a mäsových výrobkov je reakciou výrobcov na zvyšujúce sa náklady vstupujúce do výroby. Informovala o tom Eva Forrai, výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa (SZSM).

Tento stav podľa nej zároveň potvrdzujú aj výsledky už zrealizovaných aukcií na nemeckej burze, ktorej vývojom sa trh riadi. Postupný, ale intenzívny nárast cien bravčových, jatočne upravených tiel sa na burze prvotne zaznamenal v 7. týždni, kde prišlo po niekoľkomesačnej stagnácii k nárastu ceny počas štyroch po sebe nasledujúcich týždňov. Z úrovne 1,19 eura za kilogram na úroveň 1,50 eura za kilogram, teda nárast o 26 %.

Výrobcovia zároveň pri zvyšovaní cien musia podľa Forrai zohľadniť aj nárast cien obalových a pomocných materiálov či korenín. „Nárast cien vstupov do výroby sú výrobcovia nútení premietnuť aj do ich odberateľských cien. Zvýšenie cien mäsa a mäsových výrobkov očakávame od polovice apríla, a to na úrovni približne 10 až 12 %,“ priblížila Forrai.

Dodala, že na zvyšujúce sa ceny bravčového mäsa a mäsových výrobkov má vplyv aj medziročný nárast úrovne minimálnej mzdy na hodnotu 623 eur, či zvýšené náklady na logistiku.

Slovenský zväz spracovateľov mäsa je dobrovoľným združením fyzických a právnických osôb,  podnikajúcich v oblasti spracovania mäsa, výroby mäsových výrobkov a/alebo v oblasti súvisiacej s touto podnikateľskou činnosťou.

Zdroj: TASR

Malo to byť mikro prasa, teraz váži 200kg

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ

Belousovová: Matovičovo riešenie je skutočne na kazajku a priamu cestu do blázinca, kam určite patrí

Ivan M

Tínedžeri dostávajú pozvánky na očkovanie takmer okamžite. Systém si možno myslí, že majú viac ako sto rokov

Ivan Mihale

Pribudlo trináste znamenie v zverokruhu a je Matovičove- UBLÍŽENEC

Ivan Mihale