Keď prídu prvé mrazy, môžete oberať

Mišpuľa obyčajná/Igor Hraško

Mišpuľa obyčajná. Je to ovocný krík, prípadne malý strom. Kedysi sa pestovala hojne aj u nás a jej pestovanie sa datuje do čias 100, či 200 rokov pred našim letopočtom. Niektoré pramene ukazujú, že by jej pestovanie mohlo siahať až spred 3000 rokov. Uvádza sa, že pochádza niekde z oblasti Kaukazu, severného Iránu a Malej Ázie.

Mišpuľa sa pestuje aj ako okrasná rastlina, nakoľko má pekné oválne kožovité a ochlpené zelené listy a nápadne veľké kvety s bielymi korunnými lístkami. Kvitne v máji, prípadne začiatkom júna a na zimu je opadavá. Je nenáročná na pestovanie. Darí sa jej na slnečnom stanovišti, ale znesie aj polotieň, či tieň. Vyhovuje jej najmä vápenato-hlinitá pôda bohatá na živiny. Je mrazuodolná, netrpí škodcami a je samoopelivá, teda nepotrebuje druhého opeľovača.

Ovocie mišpule má zaujímavý tvar s tvrdými a kyslými plodmi, je však plné vitamínov, minerálov (vápnik, sodík, horčík a draslík) trieslovín, vlákniny a kyselín (najviac jablčná). Preto sa mišpuľa zbiera až po prvých mrazíkoch, kedy jej plody mäknú a získavajú na sladkosti. Môže sa konzumovať čerstvá, alebo pripravená na rôzne spôsoby. Dá sa sušiť, alebo zamraziť a pridávať do jedál. Robí sa z nej lekvár, kompót, či rôsol. A nezabudneme ani na prípravu výborného likéru. Mišpuľa sa opäť vracia do našich záhrad, tak neváhajte a urobte jej miesto aj v tej vašej.

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ

Tohtoročnú úrodu jahôd poznačil prízemný mráz, úroda bude o 40 percent nižšia

Igor Hraško / SITA

Žilina má k dispozícii ďalšiu nabíjačku pre elektromobily

Igor Hraško

Pri kúpe nehnuteľnosti netreba zabúdať na jej technický a právny stav

Igor Hraško/TASR

Pridaj komentár