kapusta/Igor Hraško

Do Vianoc ju ešte stihnete

Kvasená kapusta kedysi nechýbala v žiadnej domácnosti. Bola dlho skladovateľná a preto aj hojne využívaná pri varení. Pridávala sa do varených zemiakov, do pečenia k mäsu, dávala sa na halušky, alebo sa jedla surová. Dnes je receptov na jedlá s kapustou naozaj veľa a každý si môže prísť na svoje.

Čo je však dôležité, kvasená – kyslá kapusta je plná vitamínov, minerálov, najmä železa, horčíka a draslíka, obsahuje vlákninu a antioxidanty. Kapusta pri bežnej izbovej teplote dokáže vykvasiť do dvoch týždňov, takže ak ju ešte nemáte naloženú, môžete tak urobiť a do Vianoc z nej môžete mať kapustnicu.

Kapusta mix/Igor Hraško

Receptov na nakladanie kapusty je tiež viac a každý má ten svoj grif, aby tá kyslá kapusta bola tá vynikajúca. Na kvasenú kapustu sa vyberajú pevné a tvrdé hlásky kapusty neskorých odrôd. Kapusta sa nareže na tenké prúžky a nakladá sa do suda s prídavkami soli, rasce, korenia, bobkového listu, cibule, prípadne i chren či jabĺčka. V Liptove do kapusty pridávajú aj cvikľu, čo je ďalšia vitamínová bomba. Z kapusty sa musí vytlačiť vzduch a odčerpať prebytočná voda. Kapustu je dobré po utlačení na vrchu zaťažiť. Ani vyčerpaná slaná kapustová voda však nemusí vyjsť nazmar. Stačí ju dať do pohárov a nechať tiež prekvasiť. Máte nápoj plný vitamínov. Do vonkajšej obruby sa naleje voda, aby do vnútra neprenikal vzduch. Vrchnák sa zvykne zakryť plátenou prikrývkou, aby do vody nesadal prach. Pravidelné bublotanie je prejavom kvasného procesu a vy sa už len môžete tešiť na otvorenie a prípravu chutných kapustových pokrmov.

kapustová voda/Igor Hraško

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ

Mamičkám v materskom mlieku chýba DHA omega 3 mastná kyselina!

Igor Hraško

Niektorí ešte nie sú dostatočne uvedomelí

Igor Hraško

Hľadáte prírodné antibiotiká? Siahnite po propolise!

Igor Hraško

Pridaj komentár