SUROVINY
- 200 g hladká múka
- 150 g maslo
- 50 g práškový cukor
- 5 lyžica voda
- 1 štipka soľ
- 300 g čučoriedky
- Studené maslo nakrájate na drobné kúsky a zmiešajte s múkou, cukrom a štipkou soli. Zmes neprepracujte, mala by pripomínať skôr posýpku než hotové cesto. Ideálne je nemiešať celými rukami, ale iba končekmi prstov, prípadne spracovávať cesto pomocou noža.
- Do cesta postupne pridávajte studenú vodu. Malo by byť dostatočne vlhké, aby držalo pohromade, ale nesmie lepiť.
- Hotové cesto zabaľte do fólie a nechajte minimálne dve hodiny odležať v chladničke.
- Z uloženého cesta si kúsok schovajte na posýpku, ktorou bude koláč posypaný. Väčšiu časť použijeme na korpus. Rozvaľkajte cesto na tenký plát a umiestnite do maslom vymastenej formy. Opatrne ho vtlačte na dno formy a k jej okrajom. Prečnievajúce cesto odrežte.
- Ešte pred pečením cesto poprepichujte vidličkou a zaťažte. Ideálne je použiť na tento účel napríklad fazuľu, ktorú položíte na maslom potretý papier na pečenie. Cesto pečte v rúre predhriatej na 180 stupňov asi 10 minút.
- Takto predpečený korpus nechajte vychladnúť a potom posypte čučoriedkami. Zvyšok cesta, ktoré ste si odložili, použite na vrch koláča ako posýpku.
- Pečte na 160 stupňov približne 30 – 40 minút kým okraje koláča nezozlátnu.
Ničivým suchám a povodniam môžeme predísť všetci, najmä na vidieku