Čučoriedkový koláč z krehkého cesta s posýpkou

SUROVINY 

  • 200 g hladká múka
  • 150 g maslo
  • 50 g práškový cukor
  • 5 lyžica voda
  • 1 štipka soľ
  • 300 g čučoriedky
  1. Studené maslo nakrájate na drobné kúsky a zmiešajte s múkou, cukrom a štipkou soli. Zmes neprepracujte, mala by pripomínať skôr posýpku než hotové cesto. Ideálne je nemiešať celými rukami, ale iba končekmi prstov, prípadne spracovávať cesto pomocou noža.
  2. Do cesta postupne pridávajte studenú vodu. Malo by byť dostatočne vlhké, aby držalo pohromade, ale nesmie lepiť.
  3. Hotové cesto zabaľte do fólie a nechajte minimálne dve hodiny odležať v chladničke.
  4. Z uloženého cesta si kúsok schovajte na posýpku, ktorou bude koláč posypaný. Väčšiu časť použijeme na korpus. Rozvaľkajte cesto na tenký plát a umiestnite do maslom vymastenej formy. Opatrne ho vtlačte na dno formy a k jej okrajom. Prečnievajúce cesto odrežte.
  5. Ešte pred pečením cesto poprepichujte vidličkou a zaťažte. Ideálne je použiť na tento účel napríklad fazuľu, ktorú položíte na maslom potretý papier na pečenie. Cesto pečte v rúre predhriatej na 180 stupňov asi 10 minút.
  6. Takto predpečený korpus nechajte vychladnúť a potom posypte čučoriedkami. Zvyšok cesta, ktoré ste si odložili, použite na vrch koláča ako posýpku.
  7. Pečte na 160 stupňov približne 30 – 40 minút kým okraje koláča nezozlátnu.

Ničivým suchám a povodniam môžeme predísť všetci, najmä na vidieku

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ

Ministerstvo dopravy podporí cyklodopravu, z projektu získa viac ako 100-tisíc eur

Igor Hraško/SITA

Nemecko posiela majiteľom lesov aj pre COVID-19 stovky miliónov eur, Slováci sa podobnej pomoci nedočkajú

Prevzatý článok

Testovanie na školách má byť podľa Únie miest Slovenska povinné, inak nebude mať zmysel

Prevzatý článok