Zabíjačkové produkty/Igor Hraško

Chystáte v budúcom roku domácu zabíjačku?

Viete, aké povinnosti pribudli pri chove jednej ošípanej a čo treba robiť, aj keď si kupujete ošípanú len na zabíjačku? Slovensko malo doteraz výnimku pri chove ošípaných na domácu spotrebu. Avšak po rozšírení nákazy – Afrického moru ošípaných, je dôležité vedieť, kde a kto chová ošípané, čo i len jednu a na domácu spotrebu. Preto sa zaviedla nová legislatíva a povinnosti chovateľov.

Za chovateľa sa považujete aj vtedy, ak si idete k registrovanému chovateľovi kúpiť svinku na zabíjačku. či ju budete chovať, alebo ju zabijete v o pár dní, potrebujete sa registrovať v Centrálnej evidencii hospodárskych zvierat (CEHZ). Je to síce len jeden papier, ale aj s kúpou musíte vyplniť jeden. Takže dva papiere a môžete si urobiť zabíjačku. Centrálna evidencia vám následne pridelí špeciálne číslo, lebo nie ste vlastne chovateľ, len sa tak budete tváriť a môžete ho použiť aj v budúcnosti. Následne musíte ohlásiť  na Regionálnej veterinárnej a potravinovej správe (RVPS), že idete mať zabíjačku a to najneskôr deň pred konaním zabíjačky, inak sa vystavujete sankcii od 400,-€ do 1000,-€.

Všetky podrobnosti má pekne aj s alternatívami spracovanú na svojej stránke Štátna veterinárna a potravinová správa SR na TOMTO ODKAZE. Aj keď nám to v našich zabíjačkových tradíciách trochu sťažila tá Európska únia, určite sa nikto nenechá len tak odradiť, lebo to, čo si dochováme na svojom, alebo u známeho, je vždy lepšie ako to, čo nevieme odkiaľ pochádza a čo do toho pri chove pchali.

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ

Rekonštrukcia Spišského hradu si vyžiada viac ako 4,8 milióna eur

Ivan Mihale

Medzi chlapcom a vranou vzniklo pekné priateľstvo. Vrana, kvôli susedom, musela ísť preč

Ivan Mihale

Strata biodiverzity sa odráža aj na vtáctve, ohrozená je sova plamienka

Ivan Mihale