tasr

Chýbajúca pestrá strava u detí môže spôsobovať väčšinu chorôb

Raňajky svojim deťom pravidelne pripravuje až 84 percent matiek, pričom iba štyri percentá detí neraňajkujú nikdy.

Vyplýva to z prieskumu, ktorý uskutočnilo združenie Výživa detí. Najčastejšie sa v rannom menu detí objavuje obložené pečivo (38 percent), ktoré dve tretiny matiek pripravujú aj na desiatu.

Na druhom mieste sú cereálie alebo müsli s mliekom (26 percent) a približne rovnako obľúbené sú aj mliečne raňajky vo forme jogurtu alebo mliečnych dezertov (23 percent). Každé desiate dieťa však jedáva sladké raňajky typu croissant, koláč alebo podobne.

Ind zachránil množstvo ľudí svojím hrdinským konaním

Matky, ktoré na raňajky deťom pripravujú pečivo, ho najčastejšie natierajú maslom (42 percent), tretina z nich preferuje margaríny (rastlinné nátierky), 13 percent používa nátierkové maslá a necelá desatina tavené syry. Tavené syry a nátierkové maslá pritom asociujú matkám najmenej zdravý druh nátierok.

Na opačnom póle sa nachádzajú čerstvé syry a maslo. Margaríny považuje polovica matiek za veľmi zdravé, druhá polovica si zas myslí opak. „Tak ako pre dospelý, aj pre detský organizmus platí, že niet nad pestrú stravu, takže nátierky je vhodné striedať, ideálne je pripravovať ich doma, aby neobsahovali konzervačné látky alebo farbivá. Čerstvý syr alebo tvaroh je veľmi dobrou voľbou vzhľadom na obsah kvalitných bielkovín a dobrú stráviteľnosť. Pozor si však treba dať na lacnejšie výrobky, kde môže obsah vody prevyšovať množstvo syra. Vhodné je aj maslo, ktoré môžeme striedať s kvalitným margarínom z rastlinných olejov, obsahujúcim zdraviu prospešné nenasýtené mastné kyseliny. Takými sú napríklad omega-3, ktoré prospievajú zdravému vývinu a fungovaniu mozgu,“ uviedla Martina Sojková, detská lekárka zo združenia Výživa detí.

Muž mal zavraždiť manželku a následne sa obesiť v podkroví

Podľa odborníkov by si deti, ale najmä matky, ktoré im raňajky pripravujú, mali dať väčší pozor na prísun cukrov. „Deťom sladkosti nemôžeme úplne zakázať, pri dostatku pohybu ich dokážu spáliť. Je to ale otázka kvality, množstva a tiež načasovania. Volíme radšej pomaly sa uvoľňujúce sacharidy, nie viac ako raz denne a radšej v doobedňajších hodinách ako večer. Väčšie deti, ktoré majú menej pohybu a rastú pomalšie, ako aj obézne deti, by mali samozrejme sladkosti obmedziť. Tiež je vhodné učiť deti na prirodzenú chuť potravín bez dosládzania, napríklad biely jogurt, cereálie, pitnú vodu,“ dodala Sojková.

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ

Matovičov ranný zážitok zo sprchy: Koho už toto zaujíma?!

Ivan Mihale

Ďalšia Matovičova trápna hra. Do Fondu vzájomnej pomoci neposiela nikto nič

Ivan Mihale

Poslanci zarábajú v roku 2021 mesačne vyše 5000 eur, platy sa líšia

Ivan Mihale