Badián – liečivá hviezdička

Badián/Igor Hraško

Voňavá a liečivá prvá pomoc. Badián, krásny hviezdicovitý plod, ktorý si nájde miestečko aj vo Vašej kuchyni. Účinný liečivý plod obsahujúci minerály, vitamíny a ďalšie účinné látky, ktoré pomôžu Vášmu tráveniu, kĺbom, dýchaniu, imunite a navyše ulahodí aj chuťovým bunkám.

Zdroj: peknetelo.eu

Badián je voňavým plodom zo stromu anízovec pravý. Vďaka jeho hviezdicovitému tvaru plodu sa volá aj hviezdicovitý aníz. Tento anízovec pravý pochádza z Číny a je to tropický strom, ktorý dorastá do výšky 7 – 11 metrov. Tento strom potrebuje priemernú teplotu okolo 15 stupňov, neznáša mráz. Počas zimy ho treba udržiavať, pri teplote, nie nižšej ako 11 stupňov. Ak by ste si ho však chceli dopestovať doma, tak majte na pamäti, že plody badiánu viete zbierať až po 8 – 11 rokoch. Aromatický plod badián sa používa na pečené mäso, do čajov, koláčov, zákuskov, zaváraného ovocia alebo ako korenie do alkoholu (likér, varené víno). Badián sa doporučuje kupovať celý a pred použitím ho pomlieť, pretože mletím sa jeho chuť rýchlo uvoľňuje a vyprcháva.

Čo obsahuje badián – účinné látky badiánu

Voda, bielkoviny, sacharidy, tuk, vláknina, železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, zinok, meď, mangán, selén, sodík, omega 6 mastné nenasýtené kyseliny, vitamín A, B, C, kyselina listová a kyselina pantoténová

Badián – účinky na zdravie badiánu

Podporuje imunitu

Antiseptické účinky

Podporuje a urýchľuje trávenie

Odstraňuje plynatosť

Uvoľňuje bolesti brucha

Obnovuje črevnú mikroflóru

Odstraňuje bolesti kĺbov

Zabezpečuje čistú pokožku

Uvoľňuje hlieny

Vhodný pri chrípke, nádche či kašli

Zabezpečuje zdravé dýchacie cesty

Konzumácia badiánu – použitie badiánu

Aromatický plod badián sa používa na pečené mäso, do čajov, koláčov, zákuskov, zaváraného ovocia alebo ako korenie do alkoholu (likér, varené víno). Badián pridávajte do jedál veľmi opatrne, je totiž poriadne aromatický. Kupujte celý badián a pred použitím ho pomeľte, uchová si svoju chuť, ktorá sa pri mletí rýchlo vytráca

Recept badiánový čaj

Potrebujete: 1 mokka lyžičku čerstvo pomletého badiánu, hrnček, 2,5 deci vody

Pomletý badián zalejte vriacou vodou a nechajte lúhovať 6 – 7 minút. Teplý čaj vypite, ak sa Vám bude žiadať pridajte trochu medu alebo štipku mletej škorice. Tento čaj používajte buď ako prevenciu alebo ako liečivý čaj pri problémoch s bolesťami kĺbov, tráviacich problémoch, hnačke, chrípke, nádche alebo zahlienení

 

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ

SPF posiela farmárom dodatky o zvyšovaní nájomného za poľnohospodársku pôdu, tvrdí Takáč

Igor Hraško / SITA

Emisné povolenky sú stále drahšie. Dosiahli 14-ročné maximá

Igor Hraško / SITA

Modranie prstov môže značiť aj autoimunitné ochorenie – sklerodermiu

Igor Hraško/TASR

Pridaj komentár