Chladnička / fotobanka

Ako uchovať potraviny čo najdlhšie čerstvé

Viete, ako uchovávať potraviny, aby vydržali čo najdlhšie? Prečítajte si rady novozélandskej spotrebiteľskej organizácie Consumer NZ.

Zdroj: spotrebitele.dtest.cz

Väčšina ľudí sa v čase Koronavírovej pandémie stravuje doma. Návštevy obchodov je vhodné obmedziť, jednotlivé nákupy sú preto väčšie ako obvykle. V domácnostiach sa tak často hromadí väčšie množstvo potravín. Je dôležité vedieť, ako čo najviac predĺžiť ich trvanlivosť.

Na obaloch býva uvedený buď dátum minimálnej trvanlivosti, alebo dátum spotreby. Minimálnu trvanlivosť nájdete na pomalšie sa kaziacich potravinách. Označuje dobu, po ktorú by si mala potravina zachovať výrobnú kvalitu, avšak len v neporušenom balení a ak je uchovávaná v odporúčaných podmienkach. Konzumovať ju možno aj po tomto dátume, niektoré jej vlastnosti sa však môžu zmeniť, napríklad nutričné ​​hodnoty alebo chuť.

Dátum spotreby uvádza dobu, po ktorú je potravinu bezpečné jesť, a nájdete ho zvyčajne na produktoch, ktoré sa rýchlejšie kazia. Po jej vypršaní môže výrobok uškodiť zdraviu. Vždy platí, že po otvorení obalu je treba každú potravinu považovať za nebalenú a počítať s tým, že u nej neplatia ani udaná trvanlivosť, ani dátum spotreby.

Chlieb po dlhšiu dobu uchováte najlepšie v mrazničke, a to v originálnom obale alebo v igelitovom sáčku. Ak nechcete mraziť, ukladajte pečivo i chleba na chladné a suché miesto. Ak chlieb stvrdne či uschne, môžete ho v kuchynskom robote alebo v mlynčeku rozomlieť na strúhanku, ktorú možno skladovať v uzatvárateľnom vrecku alebo dóze.

Vajcia vydržia dlhšie v chladničke, ale stačí im teplota do 15 ° C. Nechávajte ich v kartóne z obchodu, pretože ich dobre chráni pred rozbitím, zmierňuje vysychanie a nedovoľuje nasiaknuť rôzne pachy. Čerstvosť vajcia spoznáte, keď ho vložíte do vody. Ak klesne na dno, je v poriadku. Keď vypláva na hladinu, radšej ho vyhoďte.

Múku a ďalšie suché potraviny je vhodné skladovať v uzatvárateľných dózach. Uchránite ich tak pred potravinovými škodcami. K ich odpudeniu údajne pomáha tiež bobkový list. Potravinové mole však môžu byť už v originálnom obale. Zmrazenie výrobku na dva dni zabíja dospelé jedince aj ich larvy. Než vložíte balenie do mrazničky, starostlivo ho zabaľte ešte do igelitového vrecka, aby obsah nenavlhol.

Cukor patrí do vákuovej dózy a na suché a chladné miesto. Nedávajte ho do chladničky, aby nezvlhol. Cukor nemá dátum spotreby, nekazí sa, ale vo vlhkom prostredí hrudkovatie.

Olejom škodí teplo a svetlo, skladujte ho pre to na chladnom tmavom mieste v uzatvárateľnej nádobe. Pri nákupe sa vyhýbajte svetlým priehľadným fľašiam, najmä ak boli vystavené vo výklade alebo pod žiarivkami. U olivového oleja kontrolujte dobu výroby a voľte ten najčerstvejší.

Konzervované potraviny majú dlhú dobu trvanlivosti a pri správnom uchovaní v neporušenom stave môžu vydržať oveľa dlhšie, než je dátum uvedený na obale.

Banány uchovávajte oddelene od ostatného ovocia, napríklad od jabĺk či hrušiek. Všetky totiž produkujú etylén, ktorý urýchľuje dozrievanie ostatných plodov. Ak sú banány prezreté, olúpte ich, nakrájajte ich na kúsky a zmrazte ich. Najprv ich rozložte v jednej vrstve na podnos, aby sa nezlepili, a po zmrazení ich zosype do vrecka alebo škatuľky. Hodí sa na prípravu smoothies alebo do pečiva. Banán možno zmraziť aj v celku, ale potom je nutné ho pred ošúpaním rozmraziť.

Paradajky v chladničke strácajú arómu a výraznú chuť, preto ich do nej nedávajte. Prezreté paradajky môžete spracovať do paradajkovej omáčky alebo polievky. Oboje môžete mraziť a použiť neskôr.

Jablkám sa naopak v chladničke darí, preto ich tam môžete nechávať dlhodobo, ale nie je to nutné. Čerstvé jablká rozhodne nezamrazujte, avšak ak ich mierne podusíte s trochou vody, cukru a niekoľkými kvapkami citróna, zmrazenie dobre prežijú a možno ich potom použiť napríklad do koláčov.

Zrelé neporušené avokádo vydrží v chladničke aj niekoľko dní. Rozkrojené vložte do vákuovej dózy alebo pokvapkajte citrónom, aby nehnedli. Ak chcete naopak urýchliť jeho dozrievanie, dajte ho do vrecka s jablkom alebo banánom.

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ

Veronika lekárska

Dušan Kasenčák

Podbeľ liečivý

Dušan Kasenčák

Vachta trojlistá

Dušan Kasenčák