10 rakovinotvorných potravín, ktoré by ste už nikdy viac nemali vložiť do úst

Popcorn/Igor Hraško

Americký inštitút pre rakovinu (NCI) na svojej webovej stránke uvádza, že väčšine rakovín sa dá vyhnúť. Vedci odhadujú, že je to 60 až 70% zo všetkých prípadov. Ako? Jednoducho tak, že vedome urobíme zopár rozhodnutí týkajúcich sa našej stravy a životného štýlu.

Zdroj: domacaliecba.sk

Konkrétne si povieme o tom, aké zmeny vo svojom živote musíte urobiť, aby ste zlepšili svoje zdravie a vyhli sa toxínom, ktoré u vás zvyšujú riziko rozvoja rakoviny.

  1. Plechovky potiahnuté plastom obsahujúcim BPA

Bifenol A (BPA) je látka, ktorá sa často nachádza v plastoch, hlavne tých, ktoré sa používajú na vnútorný poťah v kovových plechovkách.

Laboratórne štúdie na bunkách a zvieratách preukázali, že bifenol A spôsobuje rakovinu, neplodnosť, cukrovku a obezitu.

BPA sa nachádza dokonca aj v niektorých kompozitoch pre výrobu zubných plomb.

  1. Údené a inak tepelne spracované mäsové výrobky

Pri výrobe údených potravín sa používajú dusičnany a dusitany ako konzervanty a tiež ako látky, ktoré zastabilizujú farbu mäsa.

Avšak počas vystaveniu tepla sa menia na takzvané nitrosamíny a nitrosamídy, ktoré už sú karcinogénne.

Experti odporúčajú vyhýbať sa hlavne slanine, klobásam, párkom a salámam.

  1. Ryby z farmy

Podľa Organizácie sledujúcej kvalitu potravín a vody (Food and Water Watch) obsahujú ryby z farmy oveľa vyššie koncentrácie toxínov než divo žijúce ryby.

Jedná sa hlavne o polychlórované bifenyly, ktoré sú známym karcinogénom.

Navyše, ryby chované v zajatí majú vyššie riziko ochorenia, preto sa im do stravy pridávajú antibiotiká, ktoré sa potom dostávajú aj do ich mäsa.

Okrem toho sú tieto chovné ryby ošetrované aj pesticídmi, lebo častejšie sa u nich vyskytuje napadnutie parazitmi.

  1. Grilované mäso

Polycyklické aromatické hydrokarbóny (PAH) vznikajú pri spaľovaní určitých látok, ako napríklad uhlie alebo drevo.

Problém vzniká, keď tuk z mäsa kvapne do pahreby a následne vyšľahne dohora oheň a dym, čo umožňuje spomínaným PAH prilepiť sa na opekané alebo grilované mäso.

PAH sú známe karcinogény, ktorým by ste sa mali snažiť vyhýbať.

  1. Hydrogenované (stužené) rastlinné oleje

Hydrogenované oleje nie sú prírodné, ale ľuďmi vytvorené látky. Tieto oleje majú chemicky pozmenenú štruktúru, aby sa zabránilo ich oxidácii a predĺžila sa im doba spotreby.

Harvardská škola verejného zdravia uvádza, že tieto tuky spôsobujú nadmernú aktivitu imunitného systému a zápaly, ktoré potom vyvolávajú ochorenia srdca, mozgové mŕtvice či  cukrovku.

Navyše, počas priemyselného spracovania sa do týchto olejov pridávajú ďalšie chemikálie, ktoré majú za úlohu maskovať ich nepríjemný pach a zlepšovať chuť.

  1. Popkorn z muikrovlnky

Balíčky, v ktorých sa predáva popkorn do mikrovlnky sú pokryté kyselinou perfluorooktánovou (PFOA) a perfluóroktánovým sulfonátom (PFOS), aby olej nepresiakol cez obal.

Pri zahriatí však tieto chemikálie prenikajú do popkornu. V tele potom pôsobia ako krvné toxíny.

PFOA sa ukázalo, že u zvierat spôsobuje nádory (prevažne v pankrease, pečeni, semenníkoch a vaječníkoch). U pracovníkov továrne, kde sa tieto látky používajú, sa vo zvýšenej miere vyskytuje rakovina prostaty.

  1. Ne-bio, silno postrekované ovocie a zelenina

V súčasnosti sa pri pestovaní ovocia a zeleniny vo zvýšenej miere používa množstvo pesticídov, herbicídov, GMO semien a iných chemikálií, ktoré zvyšujú riziko rakoviny.

Snažte sa preto kupovať buď bio/organické plodiny, alebo sa u klasických  usilujte z nich pred konzumáciou odstrániť čo najviac uvedených škodlivín.

  1. Spracované potraviny

Ako sme už uviedli v druhom bode pri spracovaných mäsových výrobkoch, celkovo tento druh potravín, nielen mäso, obsahujú potenciálne nebezpečné množstvá dusitanov, ktoré zvyšujú hlavne riziko rakoviny žalúdka.

Navyše sú spracované potraviny plné ďalších nezdravých prísad ako biela múka, cukor, rastlinné oleje bohaté na omega-6 a chudobné na omega-3 kyseliny, farbivá a iné nezdravé látky.

  1. Rafinovaný cukor a jemu príbuzné sladidlá

Výskumníci preukázali súvis medzi vysokou konzumáciou cukru a viacerými vážnymi poruchami. Ide nielen o cukor, ale aj príbuzné sladidlá ako sú fruktóza či glukózovo-fruktózový sirup.

Medzi riziká cukrov patria hlavne vysoká hladina zlého LDL cholesterolu v krvi, nízka hladina zdravého HDL cholesterolu, zvýšené riziko ochorení srdca, zvýšená úroveň triglyceridov, obezita, znížená imunita, artritída a mnohé ďalšie ochorenia.

  1. Mnohé nealkoholické a športové nápoje

Nealkoholické a športové nápoje nemajú takmer žiadnu nutričnú hodnotu.

Sú plné cukrov, kukuričného sirupu, fruktózy, farbív, bromovaných rastlinných olejov (spomaľovače horenia) či aspartámu, ktorý je spájaný so zvýšeným rizikom rakoviny mozgu.

 

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ

Tvrdoň smrekový je ďalším škodcom tatranského lesa

Igor Hraško/TASR

Vedci zistili, kde je najčistejší vzduch na našej planéte

Igor Hraško

Výkazy zdravotných poisťovní odhalili, koľko lekárov počas pandémie Covid-19 zatvorilo ambulanciu

Igor Hraško / SITA

Pridaj komentár