Balzamikový ocot/pixabay

Test octu balsamico: Cena nie je vypovedajúca

Maloobchodná cena pravého balzamikového octu čiže Aceto Balsamico di Modena nie je jednoznačným dôkazom kvality. V rakúskom teste si viedli dobre aj privátne značky predajných reťazcov. Píše portál spotrebitele.dtest.cz

Aceto Balsamico di Modena je chránené zemepisné označenie, pod ktorým možno predávať len octy z hroznového muštu vyrobeného v provinciách Modena a Reggio Emilia. Objem ročnej produkcie je vyše 90 miliónov litrov. Zmes špecifických odrôd viniča a starého octu sa skladuje v drevených sudoch po dobu najmenej 60 dní. Staršie balzamové octy bývajú drahšie. Chránené označenie sa však vzťahuje len na názov ako celok, preto výrobky predávané pod názvami balzamikový ocot, ocot balsamico alebo aceto balsamico z iných muštov môžu vznikať kdekoľvek inde.

Ako surovina pre Aceto Balsamico di Modena sa môže používať len sedem veľmi špecifických odrôd viniča. Podiel muštu vo finálnom produkte musí byť 20%. Okrem toho musí byť pridané minimálne desať percent nového vínneho octu a desaťročného octu. Táto zmes sa skladuje v drevených sudoch po dobu najmenej 60 dní. Čím dlhšie, tým je ocot drahší.

V obchodoch sa však ceny veľmi líšia. Znamená to, že najlacnejšie balzamikové octy sú skutočne najhoršie? Rakúska spotrebiteľská organizácia VKI vykonala test 16 vzoriek Aceto Balsamico di Modena. Dva najdrahšie boli označené výrobcom ako „invecchiato“, čo znamená, že ocot zrel v sudoch najmenej tri roky. 11 vzoriek patrilo do nižšieho cenového segmentu, päť malo priemernú cenu. Pre porovnanie s originálnymi modenskými octami Rakúšania test doplnili skúškami jedného domáceho produktu (značky Gölles).

Tri produkty (De Spar Premium, Ja! Natur a Gölles) si viedli veľmi dobre, osem dostalo dobré hodnotenie. Ocot De Nigris bol najmenej presvedčivý. Počas ochutnávky vynikol okrem troch najlepších octov tiež Mautner Markhof.

Celkové hodnotenie cenovo dostupných produktov privátnych reťazcových značiek Penny a Lidl bolo dobré. Výrobky boli porovnateľné a chuťovo rovnaké. Možno predpokladať, že boli vyrobené z podobných alebo porovnateľných surovín.

Test preveril tiež chemické zloženie vzoriek. Pomerne drahý ocot značky De Nigris 1889 dostal celkové priemerné hodnotenie práve kvôli chemickému zloženiu a nesprávnemu označeniu. Bol v ňom veľmi nízky obsah glycerínu a nízky podiel vedľajších produktov fermentácie.

Glycerín je vedľajší produkt alkoholovej fermentácie a jeho vysoký obsah je kritériom kvality. Nízke zastúpenie môže byť spôsobené zmiešaním s iným typom octov. Priemerný obsah glycerínu v ostatných vzorkách bol výrazne vyšší. Niektoré nutričné informácie na fľaši De Nigris nezodpovedali skutočnosti. Nesedel obsah cukru ani energetická hodnota.

Ako spoznať kvalitný balzamikový ocot? Sledujte množstvo cukru – čím je ho viac, tým viac hroznovej šťavy bolo pri výrobe použité. Čím dlhšie ocot zrel v sudoch, tým je aromatickejší. Na niektorých fľašiach nájdete symbol listov viniča, ktorý potvrdzuje dodržanie receptúry a plnenie senzorických kritérií talianskej organizácie ochutnávačov balsamico. Jeden list znamená miernu kyslosť, vhodnú na použitie do šalátovej zálievky, štyri listy nesie ocot s intenzívnou arómou, ktorý sa hodí k zjemneniu pokrmov alebo pri príprave dezertov.

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ

Ministerstvo dopravy podporí cyklodopravu, z projektu získa viac ako 100-tisíc eur

Igor Hraško/SITA

Nemecko posiela majiteľom lesov aj pre COVID-19 stovky miliónov eur, Slováci sa podobnej pomoci nedočkajú

Prevzatý článok

Testovanie na školách má byť podľa Únie miest Slovenska povinné, inak nebude mať zmysel

Prevzatý článok